Der er over 600 muskler i menneskekroppen, og de spiller alle en vigtig rolle for at hjælpe os med at bevæge os. muskler består af celler kaldet muskelfibre, som trækker sig sammen, når de modtager et signal fra nervesystemet. Denne sammentrækning gør det muligt for os at bevæge vores lemmer og udføre andre handlinger.
De tre hovedtyper af muskler er skeletmuskler, hjertemuskler og glatte muskler. Skeletmusklerne er knyttet til knoglerne og hjælper os med at bevæge skelettet. Hjertemusklerne findes i hjertet og hjælper med at pumpe blodet rundt i kroppen. Glatte muskler findes i væggene i blodkar og organer som f.eks. maven og tarmene og hjælper med at regulere deres funktion.
De forskellige typer muskler har forskellige egenskaber. Skeletmuskulaturen er f.eks. frivillig, hvilket betyder, at vi kan kontrollere den bevidst, mens glat muskelmasse er ufrivillig, hvilket betyder, at vi ikke kan kontrollere den bevidst. Hjertemusklen ligger et sted midt imellem, da vi delvist kan kontrollere den gennem vores vejrtrækning.
Alle muskler har brug for ilt og næringsstoffer for at kunne fungere korrekt, og dette leveres af blodbanen. Musklerne producerer også affaldsprodukter som kuldioxid og mælkesyre, som skal fjernes fra kroppen. Kredsløbet og åndedrættet arbejder sammen for at sikre, at musklerne har alt det, de har brug for, for at fungere korrekt.